Twitter Icon Facebook Icon Pinterest Icon LinkedIn Icon Instagram Icon Houzz Icon

Springfield Farm 

Withycombe House occupies an elevated position on a hillside south of Bath, located within the Green Belt. It enjoys exceptional views looking due south. The client’s brief was to enlarge and substantially remodel the existing house which had been uninhabited for over 10 years and was badly in need of modernisation. The project’s objectives are to upgrade the deteriorating fabric, improve the building’s appearance, maximise views to the south, and increase the quality of accommodation for the client and their family to enjoy over an extended period of time.

Planning constraints on volume and visual impact helped to dictate an approach for using a series of horizontal planes and flat roofs which help the building to nestle into the landscape and allow for the integration of a high thermal performance envelope without unduly compromising on internal floor to ceiling heights. These planes are enhanced by the use of layered materials (rubble stone, render and timber cladding) framed by sharp metal fascia detailing. Large windows allow access to external balconies, or views out over green roofs, which integrate the design with the various existing terraces that drop down the steep hillside in front of the house.
.
Location:    Bath
Client: Private
Status: Under construction