Twitter Icon Facebook Icon Pinterest Icon LinkedIn Icon Instagram Icon Houzz Icon

The Beacon 

This scheme replaces an unremarkable 1930s house on an exceptional site, at the top of a steep south facing, wooded site overlooking the City of Bath. The site is in a special and spectacular location and demands a bold and high-quality scheme to take advantage of the opportunities that the site offers.

The proposed new house sits almost exactly on the footprint of the existing house so that the wooded site can be maintained with minimal impact. In the summer the living rooms and the extensive balcony cantilever out into the tree canopies. In the winter the trees still screen the views from the city below towards this sensitive site, but the trees become a veil through which the city lights below can be glimpsed.

A drystone wall plinth forms the base of the building, with lightweight framed elements cantilevering off this base and reaching out into the tree canopies, and towards the sun and the views. The context of the site is more wooded hillside than any nearby buildings, so the base of the building references the predominant local building material, translating it from the urban ashlar walling of the nearby terraces, into the more naturalistic rubble walling, and the dark grey fibre cement cladding, partly overclad with cedar battens to reference the woods - predominantly dark and shady, with vertical timber elements.
Location:    Bath
Client: Private
Status: Awaiting Planning Permission