Twitter Icon Facebook Icon Pinterest Icon LinkedIn Icon Instagram Icon Houzz Icon

Park Cottage 

This new family home is a replacement dwelling in the Greenbelt, replacing an unremarkable series of existing buildings which occupied a prominent corner in the village Conservation area. The challenge was to design a building which responds positively to the village context, respecting the defining characteristics of the village, whilst at the same time creating an uncompromised contemporary piece of architecture, responding positively to its physical and its social context. The proposal retains one small fragment of the existing buildings which was originally a public “Reading Room” built in 1885 “for the use of men and boys of the village”.

The design responds to the public realm with a series of steep (50deg) pitched gables with stone copings – familiar forms and materials, but with non-traditional detailing around openings. On the other side it responds to the private gardens with a much more open and transparent façade, connecting the living spaces to the garden and open countryside beyond. The dominant material is the Cotswold stone roof which unifies the whole composition, the glass and metal panels of the private side provide a counterpoint, which emerge subtly in the detailing around the openings, and in the staircase “turret” which provides a lookout from the private interior to the public realm. The house design has comfortably exceeded the requirements of Code for Sustainable Homes (Level 4), primarily through the use of simple passive energy design principles, but will go further still by the use of various active energy technologies.

.
Location:    Lower South Wraxell
Client: Private
Status: Awaiting Planning Permission